Hírlevél

Facebook

Blog
2019.09.14 09:04

alapelvek

Alapelvek

Légzés, koncentráció, ellenőrzés, középpontosítás, pontosság, folyamatosság

A légzés

A megfelelő mélységű és hosszúságú be és kilégzés adja a gyakorlatok hatékonyságát, a kivitelezés pontosságát. Pilates betegségéből fakadóan helyezett nagy hangsúlyt egy speciális légzéstechnika kialakítására, mely segít az egyes gyakorlatok elsajátításában. A koncentrált légzés teszi lehetővé a gyakorlatok erőlködés nélküli végrehajtását.

Koncentráció

A végrehajtás közben minden apró mozdulat teljes odafigyelést, teljes embert kíván. Nem szabad elkalandoznia a gondolatoknak. A rendszeres gyakorlás egyre mélyebben érinti meg a kivitelezőt, kapcsolatot létesít a tudat és a mozgás között. Összpontosítás az egyre tökéletesebb munkára.

Kontroll /ellenőrzés/

Pilates „ Az ellenőrzés művészetének” nevezte el módszerét azért, mert minden egyes gyakorlattal a testtudat folyamatos kialakítása, továbbfejlesztése egyaránt megvalósítható. Ez az összhang megkívánja, feltételezi a tökéletes gyakorlást, és az erre való törekvést. Az oda – visszacsatolás kizárja a sérülésveszély lehetőségét.

Középpontosítás

A gyakorlatok egy központból / Powerhouse /, a test középpontjából indulnak ki. Ez az erőközpont a kulcs a gyakorlatok végrehajtásához. Azon izmok kapcsolódásáról van szó, melyek egy övként a köldököt a hát alsó részével köt össze, az alsó hátcsigolyától a farizom alsó pontjáig tart.

Pontosság

A tökéletességre törekvés adja a gyors, hatékony, sérülésmentes fejlődést. A Pilates módszer megadja a lehetőséget a precízség igényének kialakítására. A gyűjtemény darabjai a minél pontosabb munkától válnak intenzívebbé, fejtik ki pozitív hatékonyságukat a testre.

Folyamatosság

Hosszú, felesleges energiafelhasználás nélküli, folyamatos mozgás a Pilates. Olyan gyakorlatsorok összeállítására ad lehetőséget, amelyek a változó testhelyzeteket egy folyammá alakítja át, a munka megszakítás nélkül végezhető, állandó terhelést biztosítva a szervezet számára.

Ez a hat alapelv együttes különbözteti meg más gyakorlatoktól, edzésmódoktól a Pilates-t. A módszer komplexitása abban rejlik, hogy az elvek nem önállóan ismerhetők fel az egyes gyakorlatokban, hanem egymásra épülve, egy teljes egészet alkotva, mozgásfolyamot biztosítva a gyakorló számára. Egy gyakorlat tanulása alatt az alapelvek segítséget nyújtanak a bevésődéshez, az egyre magasabb szint eléréséhez. Az elveknek filozófiai értékük van, a test és a lélek összhangját tükrözik, melyek a kivitelezésben öltenek formát. Magukba rejtik a végrehajtó aktuális lelki és fizikai állapotát, lehetőséged adva, erre építve a további munkát.

Honlap készítés